Rechtspersonenrecht Advocaat
Zoek een rechtspersonenrecht advocaat.
De rechten en verplichtingen van rechtspersonen vallen onder het rechtspersonenrecht. Dit is een gesloten systeem, want veel van deze rechten en verplichtingen staan vast en kan niet van afgeweken worden. De zaken die naar voren komen binnen het rechtspersonenrecht verschillen van de oprichting tot aan zaken die betrekking hebben op bijvoorbeeld aandeelhouders. Het is hierbij natuurlijk afhankelijk van wat soort onderneming het betreft. Zo zijn er onder andere eenmanszaken, vennootschappen onder firma, BV’s (besloten vennootschap), maatschappen en NV’s (naamloze vennootschappen). Dit kunnen rechtspersonen zijn, maar bijvoorbeeld ook coöperaties, stichtingen en verenigingen.
De meeste ondernemingsrecht advocaten hebben kennis over de verschillende structuren van ondernemingen. Het rechtspersonenrecht is een erg complex rechtsgebied, waarbij specifieke kennis van een rechtspersonenrecht advocaat onmisbaar is. Het is in Nederland namelijk mogelijk om te kiezen uit verschillende rechtsvormen om je onderneming uit te voeren. Logischerwijs gelden er voor elke rechtsvorm specifieke regels en verplichtingen. Het is dus zaak om u hierover goed te laten adviseren. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende rechtsvormen in Nederland.
In een eenmanszaak is de eigenaar persoonlijk aansprakelijk. Een eenmanszaak heeft dus ook geen eigen vermogen, maar dit wordt gezien als het vermogen van de eigenaar. Dit kan bij een faillissement dan ook grote gevolgen hebben. Eenmanszaken worden ook wel gezien als een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er), maar het is voor een eenmanszaak wel mogelijk om personeel in dienst te hebben. Of u moet kiezen voor deze rechtsvorm is sterk afhankelijk van de situatie. Neem hiervoor contact op met een advocaat.
Als u besluit om met meerdere mensen een onderneming te beginnen, wordt er in Nederland doorgaans gekozen voor een VOF (vennootschap onder firma). Een vennootschap onder firma heeft geen verplichting tot een notariële akte, waardoor de VOF direct bij de kamer van koophandel kan worden ingeschreven. Wel is het verstandig om samen met de vennoten een VOF contract op te stellen. Let wel dat bij een vennootschap onder firma de vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn.
Er zijn twee varianten van een maatschap. Er is een openbare maatschap en een stille maatschap. Het grote verschil zit hem in de communicatie naar buiten toe. Bij een stille maatschap opereren de vennoten onder een andere naam. Bij een openbare maatschap wordt er onder één naam gewerkt. In een maatschap zijn dus meerdere rechtspersonen actief die een samenwerking aangegaan zijn. Dit zijn vaak tandartsen, advocaten, artsen en overige “vrije beroepen”. Een maatschap kan vrij complex zijn, neem dan ook contact op met een advocaat als u hierover vragen heeft.
Een BV is een rechtsvorm met een verminderde aansprakelijkheid. In deze rechtsvorm worden de aandelen verdeeld tussen de eigenaren, en zijn deze niet aan iemand anders over te dragen. Eventuele aandeelhouders kunnen dus niet op eigen houtje de aandelen verkopen. Dit dient in goed overleg te gebeuren met andere aandeelhouders. Als u een BV wilt oprichten dient u aan voorwaarden te voldoen. Neem hierover contact op met een gespecialiseerde ondernemingsrecht advocaat.
In tegenstelling tot een BV is het in een NV wel mogelijk om aandelen over te dragen. Heeft u als ondernemer veel wisselende aandeelhouders? Dan is het verstandig om voor een NV te kiezen. Er zijn voor het oprichten van NV wel een aantal voorwaarden bepaald. Zo dient er bijvoorbeeld een startkapitaal te zijn van ten minste € 45,000,-.
Heeft u vragen over welke rechtsvorm het meest geschikt is voor uw onderneming of wilt u de rechtsvorm aanpassen? Schroom dan niet om een rechtspersonenrecht advocaat in de arm te nemen. De advocaat zal u adviseren en bijstaan tijdens het proces. Dit scheelt voor u een hoop tijd, waardoor u zich volledig kunt focussen op de onderneming.